1 måned til afgang

Så mange penge koster en jordomsejling!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Sarah Bundgaard, Kontra Coffee

Jeg er ofte blevet spurgt hvor meget en jordomsejling egentlig koster og hvordan i alverden jeg kan få råd til sådan at sige mit gode job op og købe en sejlbåd for at rejse verden rundt på ubestemt tid.

Det korte, men måske ikke helt lette svar er at det gør man ved at prioritere – for mit vedkommende benhårdt, men det er på ingen måde en umulig opgave. Når I ser tallene skal I huske at det var mit udgangspunkt og min jordomsejling – hvordan andre prioriterer ved jeg ikke, men det kan sagtens være at de når frem til et helt andet tal. Når jeg deler mine erfaringer – også de økonomiske er det udelukkende til inspiration og for at gi et indblik i hvad en jordomsejling KAN koste.

Mit udgangspunkt da jeg fik drømmen om en jordomsejling var til at overse. Faktisk lød kontoen på minus 14.000 kr. den aften tilbage i februar 2015 da jeg med bævrende hjerte tjekkede kontoen – endnu mens beslutningen om en jordomsejling var få minutter gammel.

Hvad gør man så. Ja, jeg gennemgik alle mine faste udgifter, opsagde Netflix-kontoen, Spotify, fagforeningen, a-kassen og derefter gennemgik jeg mit mobilabonnement og samtlige forsikringer. Med et snuptag var faste udgifter blevet skåret ned til et absolut minimum.

Knap så let var det at udleje det største værelse i min elskede lejllejlighed på Vesterbro til en tysk udvekslingsstuderende, men jeg besluttede mig at se det som en øvelse i at leve og bo tæt – det skulle jeg jo snart brug for. Sådan – mine egne boligudgifter var hermed nede på et absolut minimum og da jeg et år senere kunne flytte ind hos Roeren (kæresten) og fik lov at bo gratis og gøre brug af hans forsikringer blev det hele endnu lettere. Stort set hele min løn kunne sættes ind på opsparingskontoen som voksede måned for måned.

I maj – godt et år efter at beslutningen om en jordomsejling var truffet købte Roeren og jeg sammen ”Vesterbro” som jeg døbte min nye sejlbåd. Vesterbro var delvist rigget til langturssejlads og selv om jeg umiddelbart tænkte at jeg købte en båd der var klar til at sejle jorden rundt så skulle der altså et hav af forbedringer til.

Forbedringerne består primært af nye sejl og ny rig, ny gasovn og gasinstallationer, dykkergrej og kompressor, solceller og nye batterier, redningsveste og forskelligt sikkerhedsudstyr som fx redningsveste, sattelittelefon og EPIRB.

705.384 kr. (se flere detaljer nedenfor) er hvad det i alt har kostet at købe og klargøre min båd fra drømmen startede og til nu hvor der er få dage til afgang – og det er altså inklusiv havnepenge og forsikring osv. Det er også inklusiv hver eneste skrue der nogensinde er købt, værktøjet som jeg intet ejede af (jeg havde ikke engang en skruetrækker) og hver eneste rulle gaffa og fugemasse der er brugt . Alt er talt med og alt er gjort på budget. Båden er gjort klar med råd fra professionelle, men arbejdet er stort set udelukkende udført af mig og mit fuldstændige fantastiske netværk. Tak venner!

At købe og klargøre en båd til en jordomsejling kan gøres både langt dyrere og langt billigere efter min mening. Jeg er gået efter en 42 fods båd med 6 køjepladser og ståhøjde og plads til dykkerudstyr og kompressor, men går man efter en båd med mindre komfort bliver både båden, men også klargøringen en del billigere.

Og hvad så nu? Der skal jo også være penge til oplevelser ude i verden. Der er ikke mange penge tilbage på kontoen, men det skal nok gå alt sammen. Jeg lover at vende tilbage med sejladsudgifterne undervejs.

Udgifter til køb og klargøring af sejlbåd til jordomsejling
Køb af båd 440000
Sejl og rig 81420
Forsikring 23908
Havneplads 22539
Fiske- og dykkerudstyr 35549
Diverse indkøb, reparation og vedligehold 69132
VVS og el: gas, batterier, vandpumpe, køler 20637
Sikkerhed (redningsveste, EPIRB, sattelittelefon) 12200

 

skaermbillede-2017-07-04-kl-18-14-18

Hvad tænker I? Er det dyrt? Billigere end I regnede med? Kommentarer er meget velkomne!

14 kommentarer

 • Hej Vibeke. Først vil jeg ønske dig en rigtig god tur som forhåbentlig bringe glæde og gode erfaringer til dit liv. Jeg tænker egentlig at dit budget ser okay ud, og vil bare lige minde om at forsikringen bliver x 2 i Atlanten og x 3 i Stillehavet. I Atlanten bliver det faktisk det samme som du har i DK, for du slipper for afgiften når du sejler væk fra Danmark. Har du en plan med gaster på din tur, eller hvordan vil du finanserne turen rundt? Jeg kan se på din hjemmeside at du har reklame på den og det giver måske lidt indtægt, men for mange irrelevante reklamer skræmmer læsere væk…tror jeg – i hver tilfælde mig.. Rigtig god tur og held og lykke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Svenningsen

   Hej Linda.. Tak for din besked. Tallene er jo hvad jeg rent faktisk har brugt og ikke et fremtidigt budget eller hvad jeg forventer at bruge – og ja forsikring er dyrt desværre!! Jeg har fundet de gaster jeg har brug for indtil videre, men gasterne er ikke med for på den måde at finansiere turen. Jeg har gaster med fordi jeg ønsker at få nogle fantastisk oplevelser sammen med andre og så er det jo altid dejligt at man er fælles om forskellige udgifter. Når mine penge slipper op på et tidspunkt må jeg se hvordan jeg gør derfra. Ift til reklamer som jeg kan forstå du finder generende så er det fordi jeg er medlem at et bloggerfællesskab – i mit tilfælde er det altså ikke noget jeg tjener penge på – det er minimalt ihvertfald – mellem 50 og 300 kr om måneden så det er altså ikke derfor jeg er en del af det fællesskab heller 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zelina Vesterskov

  Hvor er det rart at man kan få en ide om hvilket prisleje man kan ligge i. Hvad forventer du at have af månedlige udgifter på turen, ca?

  Glæder mig meget til at følge med på din rejse, din historie om aldrig at have sejlet før til nu at sejle jorden rundt, vækker helt sikkert drømme hos mig som jeg ikke troede var muligt!
  Rigtig god tur!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Svenningsen

   Hej Zelina. Jeg håber indeligt du følger din drøm – det er muligt. Ift til udgifter undervejs så ville det blive for meget gætteri på nuværende tidspunkt. Men jeg lover at vende tilbage med flere detaljer så snart jeg er kommet afsted og har fået en ide om det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Leif Vissing Frost

  Om det er dyrt er jo svært at sige. Det afhænger jo helt og aldeles af dit budget.
  fantastisk oplevelse.
  Der er en tommelfingerregel der siger; Når du har købt båden så lig 1/3 del oven i prisen til udstyr og klargøring. Det er så uden forsikringer, havneplads og lignende.
  Så skulle man kunne tage turen rundt på en god og sikker måde.
  Jeg går ud fra at du har investeret de rigtige steder og håber du får en helt igennem
  Ser frem til at læse om din tur.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Svenningsen

   Tak Leif.. Jeg tror din tommelfingerregel passer meget godt. Specielt hvis båden ikke allerede er rigget til langtur 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie lind

  Flot hvad du har gennemgået. Ved dog af erfaring at det er dyrt rundt omkring. Og anker skal være i orden. Incl.dinghy. Ellers er man henvist til dyre havnepenge. Og det har ingen råd til..tro mig. Du mangler nok lidt en tur plan. Hvis du skal have folk..gaster ..med. De har jo kun ferie i så lang tid..men flot resultat du har nået. Total respekt for det. I øjeblikket ligger vi for anker på guadaloupe. Middelhavet, med mere, har vi oplevet. Været over Atlanten 4 gange.. men der skal være råd til det løse. Og det kan være nyt tovværk, nyt sejl, ny motor, ny dinghy..osv..og disse poster kommer på et tidspunkt. Derfor skal du sikre dig du har nogle gaster der kan spytte lidt i kassen..god tur..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Svenningsen

   Hej Mie.. Tak for din besked. Jeg har heldigvis fundet de gaster jeg har brug for indtil videre:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Peter Vang

  Rigtig god tur – tager selv afsted om 6 år – følger dig fra det kolde nord 👍👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Svenningsen

   Mange tak og god tur når du kommer dertil!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg aner ikke hvem du er
  Men hvor var det en befriende blogpost

  God tur og rigtig mange gange held og lykke. Vi glæde mig til at læse med på din tur.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Vibeke, jeg tænker umiddelbart at din forsikringspost er ret billig? Er det kun bådforsikring (ansvar og kasko) eller også dig og dine gaster (sygdom,hjemtransport osv)? Eller måske er det kun forsikring mens båden er hjemme i DK?
  Ellers passer det meget fint med vores udgifter. Bortset fra at vores båd var en del dyrere fra start… Spændende at du snart drager væk. Hvornår sker det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibeke Svenningsen

   Hej Cille – dejligt at høre fra jer. Forsikringen dækker kun båden og kun det sejladsområde båden befinder sig i i øjeblikket 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

1 måned til afgang