Dyk på krigsskibet Dannebroge

Søsyg på den FEDE måde!

11986373_1031074790249607_3307009600127775632_n

Sidste weekend sejlede jeg til Samsø med sejlklubben. Det lyder måske umiddelbart som en hyggelig weekend med gode kollegaer, men lad det være sagt med det samme. Weekenden var alt andet end afslappende! Det tegnede ellers så godt da vi tidlig fredag eftermiddag satte kursen mod Snekkeløbet og Samsø. Der var god vind, så turen derover tog “kun” 12 timer og vi nåede en imponerende topfart på 14 knob, men det var vistnok både ned af bakke og i medvind.

Jeg kan afsløre med det samme at der ikke er et eneste af billederne i dette indlæg der er taget af mig selv – jeg plejer ellers at være en flittig fotograf, men på netop denne tur kom det til at handle mere om overlevelse og for alt i verden, at undgå at kaste op! Især den lange og seje tur hjemover blev hård og vi bliver nødt til at sejle over Hundested Havn for at få et par timers søvn og samle kræfter inden vi tager de sidste 10 timer tilbage til Langelinie.

12006130_10206680843253396_2502067720407961042_n
Et veloplagt crew påmønstre i Helsingør

11988603_1031074766916276_3110122666710282613_n
Kronborg (og Scandlines) om bagbord

Jeg vågner lettere omtåget efter et par timers søvn under dæk og spørger Henriette hvordan det står til der oppe? Sådan som båden krænger er jeg egentlig ikke i tvivl om at de kæmper en kamp over dæk og svaret er klart: “Vinden er taget til og både Marc og Steven kaster op”. Tak for det! Det var præcis det jeg havde brug for at høre!!
I løbet af et sekund og til trods for at jeg for et øjeblik havde kunne ignorere rumlen i min mave bliver jeg nu helt hvid i hovedet og jeg kan mærke at koldsveden styrter ned af panden og ryggen. Af bitter erfaring ved jeg at jeg skal op af den her kahyt NU!! Men jeg ved også at det ikke nytter noget inden jeg er ordentlig klædt på og har været en tur på toilettet. Når jeg først kommer over dæk er det for sent – så er der no way at nogen kan presse mig under dæk uden at det går galt. Jeg kigger mig desperat rundt og ligger en hurtig strategi (det er nu mine fine og lange akademiske universitetsuddannelse skal gøre sig gældende). “Af banen, her kommer jeg”. Jeg tager to store skridt hen mod toilettet og banker ind i dørkarmen. “Av!!”

Jeg ignorerer min ømme skulder (endnu et blåt mærke at blære mig med på mandag – det er da hvis jeg kan overtales til at sejle hjem fra Samsø igen). Jeg mærker bølgerne og gør mig klar. Ved den næste sø tager jeg et lille skridt ind på toilettet og forsøger at genfinde min balance. Det er ikke nogen nem opgave og bølgerne kaster mig rundt derinde.

Jeg priser mig lykkelig for “bagklappen” i mine sejlbukser der betyder at jeg ikke behøver at tage alt tøjet af for at gå op toilettet og med bar rumpe forsøger jeg nu at komme ned at sidde på toilettet. Man skulle tro at det var ret simpelt ikke?? Jeg har trods alt prøvet det nogle gange før: 1. Ned med bukserne (i dette tilfælde bagklappen) 2. Sæt dig på toilettet 3. Tis!! Men så nemt går det ikke i høj sø. Jeg bøjer let i knæene, tager sigte og bang! Så sidder jeg der! Jeg kigger mig rundt kun for at opdage at toiletrullen har taget indtaget dobbelt størrelse og jeg bruger 2 sekunder på at vurdere hvorvidt det er tis eller havvand inden jeg desperat hiver et par våde ark af for at få det her mareridt overstået.

Tilbage under dæk stavre jeg hen til min soveplads og hiver en fleece ned fra hylden, så en uldtrøje og så jakken. Handsker! Hvor pokker da de handsker? Jeg finder dem på kortbordet og putter et ekstra par i lommen – det er sikkert koldt. Åh, redningsvesten! Jeg kan næsten ikke overskue min situation, men jeg tænker at det nok ikke er det rigtige tidspunkt at begynde at flæbe på. Jeg kunne drikke cocktails med pigerne lige nu, eller endnu bedre. Ligge i min varme seng. I stedet gør jeg mig klar til at kravle over dæk og ved den næste sø formår jeg at tage samtlige trin i et hug. Åhhh luft! Hvis jeg havde det dårligt før, men det er ingenting imod hvad jeg føler nu. Jeg synker et par gange (ok – ca 15) og får mig placeret på bænken ved siden af en af de andre.

Missionen er klar – der er ingen måger der skal få fingre i min spagetti/kødsovs!

11988405_10153620201789168_3121744219356667315_n
Sådan ser det ud når båden er heeeeeeelt oppe på siden at ligge

11986985_10206680801932363_7788528647900575056_n
Et forsøg på at sove lidt over dæk – og jo, jeg tog min livline på 4 sekunder efter at billedet er taget.

Man kommer virkelig tæt på hinanden og kommer til at lære hinanden bedre at kende i pressede situationer. Et eksempel er denne samtale mellem to af skibets besætningsmedlemmer en sen nattetime. “Hvordan har du det Ida spøger Steven omsorgsfuldt?” “Godt tak, jeg er bare træt” svarer Ida og Steven responderer med et: “Super, jeg skal kaste op – vil du ikke være sød at tage roret et øjeblik.” Havde det været mig havde jeg nok sagt “Tag den her” og kastet roret fra mig, men Steven er nu en gang en høflig Canadier og det er ikke lige sådan at lave om på. Heller ikke selv om man er grøn i hovedet.

Men hvorfor går man det så? Hvorfor kæmper mod søvnmangel eller søsyge eller hvorfor sove med benene viklet omkring masten for at undgå at falde på gulvet?

For det første fordi det er pisse sjovt! Og man behøver altså ikke at være hverken superhelt eller jagerpilot for at synes det er pisse fedt at presse sig selv lidt. Jeg synes det er sjovt at komme ud at udfordre min comfort zone – og hvor klichefyldt det end måtte lyde, så er det altså også her, at man virkelig mærker at man lever. Og når mørket så lukker sig om båden og himlen er stjerneklar så er jeg altså også klar til at tilgive vejrguderne min skulpende og krampende mave for en stund.

12019913_10153162618311235_5081953318563993183_n
Søndag aften omkring midnat er vi sikkert i havn og jeg føler mig næsten klar til at indtage Esplanaden mandag morgen 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dyk på krigsskibet Dannebroge