Under Øresundsbroen

Dyk på krigsskibet Dannebroge

IMG_6475

I sidste uge var jeg ude med dykkerklubben igen. Det er efterhånden alt for sjældent det sker, men nu skulle det altså være! Efter arbejdede ræsede jeg til Dragør – hvor jeg aldrig har været før, men det er jo et helt fantastisk lille sted. Nærmest en lille hyggelig landsby på den anden side af lufthavnen.

Det var på forhånd et dyk som jeg havde glædet mig rigtig meget til. Krigsskibet Dannebroge var et stort og prægtigt krigsskib og flådens nye stolthed, men i 1710 sprang det i luften under kamp mod svenskerne i Køge bugt. Svenskerne gik til bagholdsangreb og på Dannebroge, der var under kommando af kommandør Iver Huitfeldt. Huitfeldt gav hurtigt ordre til at besvare ilden, men desværre havde skibet vinden direkte imod sig og det resulterede i at gnister fra kanonerne fløj tilbage og antændte det. Her kan det jo så undre at netop Iver Huitfeldt, der på sin vis er ansvarlig for at skibet gik ned med 600 mand har lagt navn til en hel skibsklasse i det dansk søværn, men lad nu det ligge. Du kan i øvrigt læse om min oplevelse på Danmarks største nuværende krigsskib i netop denne klasse her.

Dannebroge ligger på ca 12 meter vand og jeg var virkelig imponeret over hvor meget der var tilbage af skibet mere end 300 år efter det sank. Min buddy udstyrede mig en med lygte og så gik vi ellers på opdagelse. Skibet er i øvrigt fredet, men vores dykkerklub havde fået speciel tilladelse til at dykke på vraget. Jeg skal ikke kunne afgøre om det var selve vraget, historien eller tanken om de 600 menneskeliv der gik tabt den dag, men i hvertfald var det en kæmpe oplevelse at glide rundt i det kolde vand omgivet af de muslingedækkede brædder der tydeligt udgjorde rammen for det engang på prægtige skib og jeg kunne næsten forestillig mig hvordan det må have det ud i Køge brug den skæbnesvangre dag i 1710.

IMG_6470

IMG_6476

IMG_6480

IMG_6482

Jeg fik selvfølgelig først fundet kameraet frem da vi var kommet i land igen, så I må nøjes med et enkelt og lettere grumset billede af alt vores grej. I baggrunden kan man lige ane den gummibåd der sejlede os ud midt i Køge bugt. Jeg bliver simplethen aldrig træt af at sidde på kanten af båden og fræse i fuld fart ud mod solnedgangen.

Jeg har i øvrigt fået samlet en del “grej” sammen efterhånden. Havde i spurgt mig for et år siden, så havde jeg nægtet at merinould, fiskeudstyr og gore tex nogensinde ville kunne gøre mig begejstret, men hvis jeg ikke sætter min løn ind på “båd-kontoen”, så bliver den nu brugt på kvali-grej. Og må jeg så tilføje at disse “grej-butikker” er et udemærket sted at samle mænd op. Sjovt nok er det altid mænd der står bag disken og mænd er helt vilde med at snakke om grej. “Jamen jeg sejler i en sejlklub gennem arbejde”, “Jeg er faktisk helt nybegynder i UV jagt”, “Nå, du kan anbefale Helsingør”, “Okay, så du vil gerne have mit telefon nummer?”. “Nååå, det er så du kan ringe mig op og fortælle mig hvornår mine lange underbukser kommer hjem”. “Okay, så”.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Under Øresundsbroen